Byrå

Effektivt arbetsflöde för snabb leverans.

För att hjälpa dig som byrå ger vi snabb återkoppling på din order. Allt för att du snabbt ska kunna gå vidare med ditt uppdrag och ge din kund bästa servicen. Vi ser oss som en del i din affär och vår strävan är att hitta lösningar som underlättar din arbetsdag.

Hos oss får du tillgång till professionella råd om papper, trycktekniker och mångårig kunskap som hjälper dig till rätt beslut. Spara tid och ring oss på en gång med dina funderingar. Du får snabba svar som hjälper dig framåt i din säljprocess eller produktion.

Gör rätt från start och spara tid

Att leverera rätt material innebär att du får snygga och felfria trycksaker direkt. Du slipper förseningar på grund av att ditt material behöver justeras och kompletteras. För att utgången ska bli bra vill vi ha en tryckfärdig PDF från dig som är anpassad för vårt kalibrerade arbetsflöde. Den kan du göra från InDesign eller QuarkXPress. Det går att göra PDF-filer även från andra program men då får man filer som är anpassade för utskrift eller skärmvisning. De går inte att trycka.

Gör gärna en utskrift av din PDF-fil innan du skickar den till oss för att försäkra dig om att den stämmer med dokumentets slutliga version. Kontrollera att eventuella utfall är med.

Bilder

 • Bilder bör inte ha en upplösning under 300 dpi när bilden är i full skala (100 procent).
 • Förstora inte en bild över 120 procent i dokumentet om du vill vara säker på att den håller tillräcklig kvalitet utan att bli pixlig.
 • Spara dina bilder i RGB. Vi gör separationen i vår ripp till rätt ICC-profil.
 • När du frilägger bilder ska urklippsbanan sparas med avvikelsevärde på 1 pixel.
 • Spara bilderna som enfils-EPS eller TIFF i ett lager. Undvik DCS och femfils-EPS.
 • Du får inte döpa om bilder som du har monterat i dokumentet.

Clear Dry Ink i vår digitalpress

När du vill göra effekter (Clear dry ink) för vår digitalpress ska du lägga de delar du vill använda som ett eget lager i InDesign. Använd vår lathund så blir det rätt.

Färger

 • Använd CMYK eller Pantone-färger. Använd aldrig RGB-färger för dina trycksaker.
 • Ta bort de färger som inte används i dokumentet innan du skickar filen för tryck.
 • Svart text ska alltid vara 100 procent svart (K) enligt CMYK.
 • Se till att du inte använder de förinställda ”amerikanska” färgdefinitionerna eftersom de kan ge fel färgöversättningar från Pantone till CMYK.

ICC-profiler

En ICC-profil är en fil som innehåller information om de färgvärden som används vid skärmvisning, rippning, print och tryck. Varje tryckeri har sin egen profil för olika papperkvaliteter (oftast obestruket, bestruket och glättat). Standarden är normgiven av International Color Consortiums (ICC). Vi använder Fogra39.

Använd rätt program

Filer som ska tryckas måste vara gjorda i ett program som kan skapa tryckanpassade PDF-filer med rätt inställningar för:

 • Färger
 • Typsnitt
 • Bildupplösning
 • Det papper du har valt
 • Den tryckmetod du har valt

Vi rekommenderar följande program:

 • Adobe InDesign
 • Adobe Photoshop
 • Adobe Illustrator
 • Quark XPress

För kopiering och utskrifter

Även i Officeprogrammen Word, Powerpoint och Excel kan du skapa PDF-filer som fungerar utmärkt för kopiering och utskrifter men för att kunna göra det behöver du ha Adobe Acrobat. Då kan du ställa in rätt upplösning, bädda in typsnitt etc. Fråga Pelle om du vill veta mer.

OBS! Du kan inte använda bilder och logotyper som är anpassade för Internet och andra skärmvisningar. De håller inte tillräckligt hög kvalitet utan blir suddiga och pixliga.

 

 

Papper förmedlar en känsla

Det finns ett papper för varje trycksak. Rätt papper förhöjer intrycket, ger tyngd åt texten, ökar lystern i bilderna och förmedlar en känsla som når hela vägen från fingertopparna och rakt in i hjärtat. Vilken känsla vill du förmedla? Vi guidar dig rätt genom termer som bestruket, obestruket, kartong, transparens, opacitet, bulk, bildåtergivning, gram per kvadratmeter och annat av vikt.

Typ av trycksak

Tryckteknik, format och antal sidor gör att vissa papper passar bättre än andra för din trycksak. Förenklat kan man säga så här:

Många sidor = lägre gramvikt på pappret
Tunga bilder = papper med hög opacitet (ogenomskinligt papper)
Det är oftast lättare att läsa text på obestrukna papper
Bilder får en extra lyster på bestrukna papper.

Vikten

Ska din trycksak skickas med post? Se till att den håller sig på rätt sida om portogränsen. Fråga gärna oss vad din trycksak kommer att väga.

Dummies och pappersprover

Kolla att det papper du väljer ger den trycksak du vill ha. Beställ en dummy från någon av våra pappersleverantörer. Här är direktlänkarna dit: Papyrus och Antalis. En dummy kostar 0-300 kr beroende på storlek, pappersval, antal sidor och efterbearbetning (vik, häft, limning, ringbindning). Du kan även beställa pappersprover och prov på kuvert. Enstaka pappersprov i A4-format kostar inget.

Krav på miljömärkning och spårbarhet

Vi kan spåra pappret hela vägen tillbaka till det träd som det kommer från. Idag är alla papper utom våra specialpapper miljögodkända. Läs mer om vårt miljöarbete här.

Så hanterar du typsnitt

Du har rätt att använda de typsnitt du har licens för i din dator. En grunduppsättning av vanliga typsnitt följer med din mac eller pc. Dessutom kan du köpa typsnitt som du gillar eller för en eller flera användare. Det finns olika sorters typsnitt: mac postscript/pc postscript, true type och open type. Välj gärna open type-typsnitt eftersom de är plattformsoberoende och stöds helt av InDesign.

Bädda in typsnitten vid tryck

När du sparar din fil för tryck ska du bädda in typsnitten. (När du gör en PDF för tryck så sköter Acrobat om det.) På så vis försäkrar du dig om att ditt typsnitt inte ersätts av en annan version med samma namn men en lite annan skärning, utan behåller det utseende och radfall som du valt.

Skapa textkonturer

När du gör logotyper eller originalfiler i Illustrator eller annat ska du skapa textkonturer av all text. I annat fall måste du skicka med typsnittet till oss.

Tips: Spara en kopia av filen där texten fortfarande är redigerbar om du vill ändra texten framöver.